Praktijk autorijbewijs B

De opleiding rijvaardigheid van Drive 4 Success is erop gericht om leerlingen straks zelfstandig als volwaardige bestuurders op een veilige manier deel te laten nemen aan het verkeer. Een examinator van het CBR bepaalt aan de hand van een praktijkexamen of de kandidaat deze doelstelling bereikt heeft. Als het examen voldoende wordt afgelegd dan kun je op het gemeentehuis je rijbewijs aanvragen. Vergeet niet een pasfoto mee te nemen!

Hoe gaat het praktijkexamen in zijn werk?

Voorbereiding:
Samen met je instructeur van Drive 4 Success bereid je je optimaal voor zodat je het examen vol vertrouwen tegemoet kan zien. Wanneer de instructeur het idee heeft dat je vaardig genoeg bent voor je examen vraagt Drive 4 Success je rijexamen aan.

Om examen te mogen doen moet je vooraf een aantal formulieren invullen. Aan het begin van je rijopleiding vul je een 'Eigen Verklaring' in. Dat is een formulier met vragen over je lichamelijke- en geestelijke gesteldheid. Dit is nodig om later een rijbewijs te mogen bezitten. Deze 'Eigen Verklaring' is te verkrijgen bij  Drive 4 Success.
Bij je praktijkexamen moet je bovendien het formulier ‘Zelfreflectie’ ingevuld hebben en aan de examinator geven. Ook dit document kun je bij Drive 4 Success krijgen, downloaden kan ook via de site van het CBR.
Vergeet NIET je geldige identiteitsbewijs mee te nemen naar je examen!

Het examen zelf:
In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Na de controle van je identiteitsbewijs, je theoriecertificaat en het formulier 'Zelfreflectie' begint het examen. De examinator neemt op de parkeerplaats een ogentest af, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen van ongeveer 25 meter afstand. Vervolgens stelt de examinator je een aantal onderhouds- en controlevragen over de examenauto.

De examenrit:
Het praktijkexamen voer je uit met je eigen lesauto. Wanneer je wilt, rijdt de rijinstructeur mee tijdens het examen.
Je hebt in de examenrit ongeveer 40 minuten de tijd om de examinator te laten zien wat je bij ons geleerd hebt: deelnemen aan het verkeer als een zelfverzekerde bestuurder met een natuurlijke voertuigbeheersing. Je past je aangeleerd kijkgedrag toe en rijdt uiterst correct en sociaal.
De examinator let speciaal op zeven examenonderdelen, zoals in- en uitvoegen, je gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. (Als je tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen bij het examen!).
Ook moet je in tien tot vijftien minuten zelfstandig naar een bepaalde bestemming kunnen rijden. Je hoeft niet foutloos te rijden om te slagen. Het gaat om het totaal beeld waaruit blijkt of je wel of niet in staat bent om verantwoord, veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

De uitslag:
Direct na afloop van het examen geeft de examinator je de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator je antwoorden op het formulier ‘Zelfreflectie’ en worden je 'Verklaring van Rijvaardigheid' en 'Verklaring van Geschiktheid' geregistreerd in het Centraal rijbewijzenregister.
Wanneer je niet bent geslaagd evalueer je met je instructeur de examenrit. Het programma in de komende lessen stemmen we dan af op de onvoldoende geachte onderdelen.
Gelukkig komt dat niet vaak voor en is jouw Drive 4 Success rijinstructeur vaak de eerste die je kan feliciteren met het behalen van je rijbewijs!

Zie ook: Theorie autorijbewijs B

Heb je vragen of wil je je direct aanmelden voor je rijopleiding? Bel of mail ons gerust via
06-2428 0404 of info@drive4success.nl